Éčka, zázrak, či prekliatie?

Každý už počul o Éčkach. Niekto možno pozorne sleduje zloženie každého produktu. Dáva si pozor nato, čo konzumuje. A niekto nie. Je mu to jedno. Veď to by mal robiť niekto iný. No to je iný príbeh. Takýto človek prihliada nato, aby potraviny vyzerali dobre a hlavne aby tak chutili. Preto éčka nerieši.

Počul som o človeku, ktorý je éčkami posadnutý. Poctivo sleduje zloženie každého výrobku. Ak obsahuje veľa éčok, vráti ho späť do poličky a hľadá ďalší prívetivejší produkt. Ja nato v obchode tiež sem tam pozriem. No ja to robím skôr zo zvedavosti. No ak na obale nájdem éčko, o ktorom viem, že nie je najlepšie, nekúpim to.


Lenže existujú prípady, v ktorých na obale potraviny nenájdete žiadne éčko. No prísada, ktorá je označovaná éčkom, sa vo výrobku nachádza. Teraz sa pozerám na etiketu jednej malinovky. Neuvádza žiadne éčko. No obsahuje kyselinu citrónovú, čiže E330. Ďalej cyklamát sodný E952, acesulfam K E950, aspartam E951, benzoan sodný E211.

Kde sa na takú pochutinu hrabe obyčajná čistá voda. 😀 Jediné pozitívum z tých éčok je E330. Ja to síce nepijem, ale niektorí ľudia potrebujú piť zafarbenú vodu, plnú umelých sladidiel a konzervantov.

ecka

O zdravotnú nezávadnosť potravín, by sa mal v prvom rade postarať štát. No to nie je až také jednoduché. Existuje množstvo éčok a niektoré nie sú práve zdravotne najprijateľnejšie. No v súčasnosti sa dajú len ťažko nahradiť. Reč je napríklad o nejakých konzervačných látkach a podobne. Moderné potravinárstvo je na éčkach závislé. Bez nich by v supermarketoch nemohli existovať  potraviny od výmyslu sveta.


Čo sú éčka

Niektorí ľudia nazývajú éčka, ako emulgátory. No to je mylné označenie. Veľké tlačené E a trojciferné číslo za tým, označuje medzinárodné označenie prísad v potravinách. Takéto označenie zahŕňa farbivá,  antioxidanty, siričitany, konzervanty, emulgátory, stabilizátory, umelé sladidlá a ďalšie.


Farbivá E100 – E182

Používajú sa na zvýšenie príťažlivosti potravín. Videl som zrealizovaný pokus s konzervou zeleného hrášku. Nenafarbený hrášok vyzerá fádne a obyčajne. Mal slabý odtieň zelenej farby. Polovicu hrášku z tej konzervy vysypali nabok a nafarbili ho farbivom  E141. Ide konkrétne o odtieň zelenej mätovej farby. Zrazu obyčajný nenafarbený hrášok získal sýto zelenú farbu.

Nafarbený, aj nenafarbený hrášok zobrali do ulíc. Obidve varianty dávali ochutnať ľuďom. Každý z opýtaných odpovedal, že sýto zelený hrášok chutil podstatne lepšie. A pritom išlo v oboch prípadoch o totožný hrášok bez ochutenia. Farbivo nemení chuť, ale iba farbu. Toto je vlastne dôvod, prečo sa potraviny farbia.

Potraviny s výraznejšou farbou pôsobia chutnejšie a zdravšie. Výrobcovia to dobre vedia a preto svoje potraviny farbia. Pokiaľ ide o bezpečné prírodné farbivá, je to v poriadku. No nie všetky farbivá sú až také dobré. Nebezpečné farbivo je napríklad E102 Tartrazín. Farbivo E120 Karmíny sa zas vyrába z chrobákov. Ďalšími sú E107, E110, E121, E123, E124, E128, E132, E133, E155.


Antioxidanty

Éčka v tejto skupine sú zdraviu prospešné. Niektoré sú aj vitamíny. Napríklad Kyselina Askorbová, čiže vitamín C. Alebo vitamín E, čiže Tokoferol E306. Úlohou antioxidantov, je chrániť potraviny pred oxidáciou, ktorú zapríčiňuje kyslík. Tým sa potraviny kazia a strácajú vlastnosti, ktoré mali v čerstvom stave. Ako sa vlastne prejavuje tá oxidácia potravín?

Doma si môžete urobiť nasledujúci pokus. Vezmite si čerstvé jablko a citrón. Šťavu z citróna vytlačte do pohára. Jablko rozkrojte na polovicu. Jednu polovicu jablka potrite tou citrónovou šťavou a s druhou nerobte nič. Všetko ponechajte na vzduchu zopár hodín. Potom to skontrolujte.

Ak rozkrojíme jablko, dužina sa po niekoľkých minútach sfarbí do hneda. Je to vplyvom kyslíku, ktorý spôsobí oxidáciu dužiny. Skoro ako rakovina. Jablko neobsahuje žiadne látky (antioxidanty), ktoré by tento proces spomalili. Teda obsahuje, ale v šupke a hneď pod ňou. No dužina nie. Preto po rozkrojení zoxiduje.

Ak rozkrojíme pomaranč, či citrón, ponechajú si pôvodnú farbu. Dôvodom je vyšší pomer vitamínu C v dužine. Vitamín C je teda antioxidant, ktorý dokáže spomaliť vplyv oxidácie. Vďaka tomuto zisteniu ho používajú na zachovanie sviežosti určitých potravín. Napríklad vitamín E používajú v mäse. Tiež možno povedať, že vitamín C a E je vhodný pri prevencii voči rakovine pre ich antioxidačný účinok.

Pozor si treba dávať na E319.


Siričitany E220 – E228

Používajú sa prevažne na konzerváciu potravín, ktoré podliehajú poškodeniu mikroorganizmami. Napríklad v pečive, kde upravujú kvalitu cesta a v sušenom ovocí, kde zachovávajú sviežu farbu, oproti BIO výrobku. A ako bolo vyššie spomenuté, farba je dôležitá. Pozor si treba dávať na E220, E221, E222.


Konzervanty

V boji proti hnilobe zapríčinenej mikroorganizmami sa využívajú konzervanty. Mikroorganizmy v potravinách spôsobujú zmenu farby, chute, tvaru a vône. Takéto potraviny nie sú chutné. No konzervanty tento problém vyriešia. Potravina si vďaka konzervantu dlhšie udrží pôvodný stav a čerstvosť na udržateľnej úrovni.

Súčasné potravinárstvo by bez konzervantov nemohlo existovať. Sú dôležité, no niektoré sú vyrobené z dosť nechutných prísad. Napríklad uhličitan draselný E252 sa vyrába z konského hnoja, popola a moču. Uplatňuje sa v mäse a údeninách. Dobrú chuť. 😀 Ďalším príkladom je benzoan sodný E211. Používa sa v širokej škále potravín, no jeho bezpečnosť stráca význam v kombinácií s inými prísadami, akými je napríklad vitamín C a slnečné svetlo. Ďalšími nebezpečnými sú E210, E240 a E250.


Kyseliny

Používajú sa na úpravu kyslosti potravín. Napríklad kyselina citrónová E330. Citrodeko. Táto je prírodná a bezpečná látka. Éčka v tejto skupine sú prevažne bezpečné.


Emulgátory

Využívajú sa pri emulgácií, teda pri spojení dvoch látok odlišného skupenstva. Príkladom môže byť spojenie vody s olejom. Medzi týmito látkami je veľké povrchové napätie. Emulgátor to napätie zruší, čím sa tie dve látky spoja. Vhodným príkladom je margarín. Ide o lecitíny E322, karagenan E407, guma guar E412, celulózy a podobne.


Stabilizátory

Často krát sú v spojení s emulgátormi. Zachovávajú vlastnosti potravín a menia ich viskozitu po zatrasení. Možno ich nájsť v zmrzline a podobne. Ide o prírodné gumy, ako v predchádzajúcom prípade E407, E412, E415.


Umelé sladidlá

Chceme znížiť kalorickú hodnotu potravín a zachovať sladkosť? Musíme použiť umelé sladidlá. Acesulfam K E950, Aspartam E951 by nemali konzumovať deti, tehotné a kojacie ženy, no najlepšie nikto. Cyklamát E952 vraj nespôsobuje rakovinu priamo, ale zosilňuje účinok ďalších karcinogénov. Sorbitol E420 sa vyrába aj v našom tele no väčšie dávky nie sú vhodné. Sacharín E954, Cukralóza E955 a ešte niekoľko ďalších.

Mnoho z nich je v malých dávkach neškodná. No v súčasnosti sú vo veľkom množstve potravín, kde sa ich kombináciou dopracujeme k vyšším množstvám, čo už nemusí byť až také bezpečné. Radšej siahnite po trstinovom cukri, alebo po stévií, ktorá obsahuje viac telu prospešných látok.


Ochucovadlá

Pozor si treba dávať na glutaman sodný E621.


Záver

Vzhľadom na rozsiahlosť tejto problematiky nie je možné spomenúť všetky éčka. Kto sa o túto problematiku zaujíma a chce vedieť bezpečnosť konkrétnych éčok, môže využiť bezplatné aplikácie a skontrolovať si bezpečnosť éčok priamo na svojom telefóne pri nákupe. Samozrejme za predpokladu, že prísady na etikete budú obsahovať éčkové zobrazenie. Dobrá aplikácia je napríklad od NutriAtlasu. No dajú sa nájsť aj iné.


Páčil sa vám článok? Ani sekundu ho neváhajte zdieľať s ostatnými.

Páči sa vám reflektor812? Dokážte to!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *